Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rolada-z-boczku-z-szalwia
Rolada z boczku z szałwią
Moim zdaniem, dobrze przyprawiony pieczony boczek przewyższa w smaku schab - dzięki warstewce tłuszczu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Nie mówię, żeby wieprzowiną raczyć się codziennie, ale na Wielkanoc... Raz się żyje! Chrzan obowiązkowy.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 ząbki czosnku
1 kg surowego boczku (chudego i bez skóry)
10 listków świeżej szałwi
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Z boczku wycinamy resztki chrząstek i kostek, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy papierem kuchennym i kładziemy na desce, stroną "mięsną" do dołu. Wierzch mięsa nacieramy solą. Boczek odwracamy, lekko solimy i porządnie (za przeproszeniem) pieprzymy. Smarujemy siekanym czosnkiem i rozkładamy listki szałwi. Mięso zwijamy i sznurujemy kuchennym (białym!) sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i osmażamy roladę ze wszytkich stron. Przekładamy do żaroodpornego (metalowego na przykład) naczynia i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy mięso przez 2 godziny. Boczek wyjmujemy i studzimy. Zimne mięso owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w cienkie plastry.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024