Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rolada-z-boczku-z-szalwia

Rolada z boczku z szałwią

Moim zdaniem, dobrze przyprawiony pieczony boczek przewyższa w smaku schab - dzięki warstewce tłuszczu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Nie mówię, żeby wieprzowiną raczyć się codziennie, ale na Wielkanoc... Raz się żyje! Chrzan obowiązkowy.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ząbki czosnku
1 kg surowego boczku (chudego i bez skóry)
10 listków świeżej szałwi
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Z boczku wycinamy resztki chrząstek i kostek, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy papierem kuchennym i kładziemy na desce, stroną "mięsną" do dołu. Wierzch mięsa nacieramy solą. Boczek odwracamy, lekko solimy i porządnie (za przeproszeniem) pieprzymy. Smarujemy siekanym czosnkiem i rozkładamy listki szałwi. Mięso zwijamy i sznurujemy kuchennym (białym!) sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i osmażamy roladę ze wszytkich stron. Przekładamy do żaroodpornego (metalowego na przykład) naczynia i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy mięso przez 2 godziny. Boczek wyjmujemy i studzimy. Zimne mięso owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w cienkie plastry.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024