W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto ze szpinakiem i mozarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto ze szpinakiem i mozarellą

To jest jedzenie z gatunku tych, które Anglosasi nazwali "comfort food", zaś Włosi doprowadzili do perfekcji.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 szklanek (1 1/4 litra) wywaru z wołowiny
  • 250 g (ćwierć kilo) listków młodego szpinaku
  • 150 g gotowanej szynki w kawałku
  • 150 g mozarelli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 75 g świeżo startego parmezanu

Risotto ze szpinakiem i mozarellą - Opis przyrządzania:

Wywar z wołowiny wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Szpinak przebieramy i starannie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy dokładnie w czystej ściereczce. Szynkę kroimy w kostkę o boku, powiedzmy, 1/2 cm. Tak samo kroimy mozarellę, oczywiście osączoną z serwatki. Na dużej patelni roztapiamy połowę masła. Wsypujemy ryż i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, mieszając, żeby ryż dokładnie pokrył się masłem. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Po 15 minutach gotowania dodajemy listki szpinaku, szynkę i mozarellę. Gotujemy risotto dalej. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa (mozarella będzie się trochę przylepiać do dna patelni), przestajemy dolewać wywar. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy 50 g tartego parmezanu i dodajemy resztę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. Podajemy z resztą parmezanu do posypania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto ze szpinakiem i mozarellą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risotto ze szpinakiem i mozarellą przepisy:

  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto cytrynowe z bobem
    Pyszne, prawdziwie wiosenne risotto. Bób powinien być naprawdę młody, ziarenka drobne i delikatne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: