Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-ze-szpinakiem-i-mozarella

Risotto ze szpinakiem i mozarellą

To jest jedzenie z gatunku tych, które Anglosasi nazwali "comfort food", zaś Włosi doprowadzili do perfekcji.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 szklanek (1 1/4 litra) wywaru z wołowiny
250 g (ćwierć kilo) listków młodego szpinaku
150 g gotowanej szynki w kawałku
150 g mozarelli
100 g masła
1/2 szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina
2 szklanki ryżu do risotto
75 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Wywar z wołowiny wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Szpinak przebieramy i starannie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy dokładnie w czystej ściereczce. Szynkę kroimy w kostkę o boku, powiedzmy, 1/2 cm. Tak samo kroimy mozarellę, oczywiście osączoną z serwatki. Na dużej patelni roztapiamy połowę masła. Wsypujemy ryż i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, mieszając, żeby ryż dokładnie pokrył się masłem. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Po 15 minutach gotowania dodajemy listki szpinaku, szynkę i mozarellę. Gotujemy risotto dalej. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa (mozarella będzie się trochę przylepiać do dna patelni), przestajemy dolewać wywar. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy 50 g tartego parmezanu i dodajemy resztę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. Podajemy z resztą parmezanu do posypania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020