W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z marchewką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z marchewką

Nietypowe risotto, o korzeniach pół-włoskich, pół-indyjskich. Uważam jednak, że zestawienie ryżu, marchewki i curry jest doskonałe.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki dobrego proszku curry
  • oliwa z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (carnaroli
  • arborio)
  • 1/2 kg (500 g) marchewki
  • łyżka masła
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 4 łyżki jasnych rodzynek
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • mały pęczek świeżej kolendry

Risotto z marchewką - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i drobno siekamy. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy łyżeczkę curry i podgrzewamy. Przez cały czas gotowania ryżu trzymamy wywar na małym ogniu. Na ciężkiej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy połowę cebuli i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut. Wsypujemy ryż i smażymy chwilę, cały czas mieszając, aż zbieleje. Zaczynamy dolewać wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. W międzyczasie obieramy marchewki, płuczemy je i osuszamy, kroimy w talarki. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło, wrzucamy resztę cebuli i chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca (około 10 minut). Dodajemy resztę curry, imbir, rodzynki i śmietankę. Podgrzewamy do zagotowania, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy ryż będzie już al dente, mieszamy risotto z marchewką, doprawiamy, jeśli trzeba, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie myjemy, osuszamy i drobno siekamy kolendrę. Gotowe risotto posypujemy kolendrą i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z marchewką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Risotto z marchewką przepisy:

  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z groszkiem
    Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy niemal nic nie ma w domu jadalnego ;-)
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto z cytryną i cukinią
    Bezpretensjonalne, świeże w smaku i kolorystyce risotto.




Podziel się linkiem:


Komentarze: