Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-marchewka
Risotto z marchewką
Nietypowe risotto, o korzeniach pół-włoskich, pół-indyjskich. Uważam jednak, że zestawienie ryżu, marchewki i curry jest doskonałe.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cebule
3 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżeczki dobrego proszku curry
oliwa z oliwek
300 g ryżu do risotto (carnaroli
arborio)
1/2 kg (500 g) marchewki
łyżka masła
łyżeczka sproszkowanego imbiru
4 łyżki jasnych rodzynek
100 ml kremowej śmietanki
mały pęczek świeżej kolendry
Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy łyżeczkę curry i podgrzewamy. Przez cały czas gotowania ryżu trzymamy wywar na małym ogniu. Na ciężkiej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy połowę cebuli i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut. Wsypujemy ryż i smażymy chwilę, cały czas mieszając, aż zbieleje. Zaczynamy dolewać wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. W międzyczasie obieramy marchewki, płuczemy je i osuszamy, kroimy w talarki. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło, wrzucamy resztę cebuli i chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca (około 10 minut). Dodajemy resztę curry, imbir, rodzynki i śmietankę. Podgrzewamy do zagotowania, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy ryż będzie już al dente, mieszamy risotto z marchewką, doprawiamy, jeśli trzeba, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie myjemy, osuszamy i drobno siekamy kolendrę. Gotowe risotto posypujemy kolendrą i podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024