Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risi-e-bisi

Risi e bisi

...czyli ryż z groszkiem. Niezupełnie risotto - ma bardziej płynną, niemal "zupową" konsystencję, cenioną w regionie Veneto. Danie z gatunku "podnoszących na duchu".

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
średniej wielkości cebula
200 g wędzonego boczku (lub okrawków szynki)
2 łyżki masła
300 g ryżu do risotto
około 3 szklanki wywaru z kurczaka
300 g mrożonego drobnego groszku
garść tartego parmezanu plus więcej do podania

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek lub okrawki od szynki kroimy w kostkę, Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i boczek (szynkę) i smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie, ale jeszcze nie zacznie się rumienić. Dodajemy ryż i smażymy chwilę, mieszając, żeby ryż pokrył się tłuszczem. Wlewamy 2 i 1/2 szklanki wywaru i 2 szklanki wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie niemal ugotowany, czyli jakieś 15 minut. Dodajemy groszek i gotujemy, aż się rozmrozi i będzie gorący. Jeśli konsystencja będzie zbyt risottowa, dolewamy resztę wywaru i ewentualnie nieco wody. Dodajemy resztę masła i parmezan, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w głębokich talerzach, z tartym parmezanem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024