W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ramen z kalafiorem i imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Ramen z kalafiorem i imbirem

Lekko zeuropeizowana wersja popularnego japońskiego dania - w wersji wegetariańskiej, z podsmażanym kalafiorem.

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek korzenia imbiru długości 3 cm
  • 5 szalotek
  • 1/2 ogórka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • łyżka octu ryżowego
  • 400 g makaronu japońskiego ramen
  • mała główka kalafiora
  • łyżka oleju sojowego
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku

Ramen z kalafiorem i imbirem - Opis przyrządzania:

Imbir obieramy i drobno siekamy.
Szalotki obieramy i też drobno siekamy.
Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Mieszamy połowę szalotek, imbir, sos sojowy, olej i ocet na jednolity sos.
Nastawiamy duży garnek wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, co nie potrwa długo.
Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając liście i grube łodygi. Płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej sojowy, wrzucamy kalafior i smażymy na sporym ogniu, aż zacznie się lekko rumienić po brzegach.
Wywar warzywny podgrzewamy do wrzenia.
Makaron odcedzamy i rozkładamy na 4 głębokie talerze. Każdą porcję polewamy sosem imbirowym, posypujemy resztą szalotek i ogórkiem.
Na makaronie rozkładamy podsmażony kalafior i zalewamy wrzącym bulionem warzywnym.
Posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Ramen z kalafiorem i imbirem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ramen z kalafiorem i imbirem przepisy:

  • Sałata ze smażonym kalafiorem
    Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.
  • Makaron soba w sosie sezamowym
    Sporo w tym przepisie egzotycznych składników - ale popularność kuchni japońskiej wybuchła w ostatnich latach jak supernowa i łatwiej dostać w osiedlowym sklepiku algi nori, niż kostkę prawdziwego masła... Taki makaron możemy podawać na ciepło lub - bardziej tradycyjnie - na zimno, tak czy owak jest bardzo dobry.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!
  • Łosoś teriyaki z makaronem sojowym
    Japońska marynata teriyaki doskonale służy łososiowi, nadając mu nie tylko egzotyczny smak, ale i ładny kolor. A sałatka z makaronu sojowego jest pyszna!
  • Makaron z kurczakiem i fistaszkami
    Inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu, świeże i smaczne danie, doskonałe na lunch lub kolację.


Podziel się linkiem:




Komentarze: