Lekko zeuropeizowana wersja popularnego japońskiego dania - w wersji wegetariańskiej, z podsmażanym kalafiorem.
Kraj pochodzenia: Japonia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ramen z kalafiorem i imbirem - Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i drobno siekamy.
Szalotki obieramy i też drobno siekamy.
Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Mieszamy połowę szalotek, imbir, sos sojowy, olej i ocet na jednolity sos.
Nastawiamy duży garnek wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, co nie potrwa długo.
Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając liście i grube łodygi. Płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej sojowy, wrzucamy kalafior i smażymy na sporym ogniu, aż zacznie się lekko rumienić po brzegach.
Wywar warzywny podgrzewamy do wrzenia.
Makaron odcedzamy i rozkładamy na 4 głębokie talerze. Każdą porcję polewamy sosem imbirowym, posypujemy resztą szalotek i ogórkiem.
Na makaronie rozkładamy podsmażony kalafior i zalewamy wrzącym bulionem warzywnym.
Posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Ramen z kalafiorem i imbirem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |