Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ramen-z-kalafiorem-i-imbirem

Ramen z kalafiorem i imbirem

Lekko zeuropeizowana wersja popularnego japońskiego dania - w wersji wegetariańskiej, z podsmażanym kalafiorem.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek korzenia imbiru długości 3 cm
5 szalotek
1/2 ogórka
2 łyżki sosu sojowego
100 ml oleju z pestek winogron
łyżka octu ryżowego
400 g makaronu japońskiego ramen
mała główka kalafiora
łyżka oleju sojowego
4 szklanki wywaru warzywnego
4 łyżki siekanego szczypiorku

Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i drobno siekamy.
Szalotki obieramy i też drobno siekamy.
Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Mieszamy połowę szalotek, imbir, sos sojowy, olej i ocet na jednolity sos.
Nastawiamy duży garnek wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, co nie potrwa długo.
Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając liście i grube łodygi. Płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej sojowy, wrzucamy kalafior i smażymy na sporym ogniu, aż zacznie się lekko rumienić po brzegach.
Wywar warzywny podgrzewamy do wrzenia.
Makaron odcedzamy i rozkładamy na 4 głębokie talerze. Każdą porcję polewamy sosem imbirowym, posypujemy resztą szalotek i ogórkiem.
Na makaronie rozkładamy podsmażony kalafior i zalewamy wrzącym bulionem warzywnym.
Posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024