W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ragout z muli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Ragout z muli

Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg świeżych muli
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 2 marchewki
  • mała cebula
  • por
  • bulwa kopru włoskiego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki masła
  • łyżka curry
  • łyżeczka mąki
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 4 suszone pomidory w oliwie

Ragout z muli - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Seler naciowy obieramy z wąsów i płuczemy. 2 gałązki kroimy w zgrabne plasterki, a 3 pozostałe w kawałki. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy. Jedną marchewkę kroimy w ładną kostkę, drugą w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końcówki. Kroimy por wzdłuż na pół i starannie płuczemy i osuszamy. Dzielimy por na część zieloną i białą. Każdą osobno kroimy w plasterki. Z kopru włoskiego zdejmujemy wierzchnią, grubą warstwę i odcinamy podstawę oraz zielone puchate liście. Myjemy i osuszamy. Zdejmujemy kolejną warstwę liści i kroimy ją w kawałki. Sam środek bulwy drobno siekamy. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Uff. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy grubo pokrojony seler, marchewkę w plasterkach, cebulę, zieloną część pora oraz kawałki kopru włoskiego. Podsmażamy 2-3 minuty, mieszając. Wrzucamy mule, mieszamy i wlewamy wino. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut, aż wszystkie mule będą otwarte. Ugotowane mule wyjmujemy łyżką cedzakową i te, które uparcie pozostały zamknięte, wyrzucamy. Studzimy, po czym wyjmujemy małże ze skorupek. Z płynu, w którym gotowały się mule, zostawiamy szklankę i cedzimy go przez bardzo gęste sitko. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy plasterki selera, kostki marchewki, białą część pora, siekany koper włoski, szalotki i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy curry i mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze minutę-dwie. Dolewamy po trochu wywar z gotowania muli, mieszając, po czym wlewamy 100 ml śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na średnim ogniu przez 5-10 minut. Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sosu, po czym wrzucamy też mule. Podgrzewamy, aż mule będą bardzo gorące. Gotowe danie polewamy resztą śmietanki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Ragout z muli: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ragout z muli przepisy:

  • Mule zapiekane z warzywami
    Kremowe zapiekanki ze świeżych muli - danie nie tylko smaczne, ale i praktyczne, bo można przygotować wszystko wcześniej i tylko na ostatnie 20 minut wstawić do piekarnika (wówczas pieczemy mule 15 minut, żeby dobrze się rozgrzały, a na kolejne 5 minut włączamy opiekacz).
  • Mule po belgijsku Mule po belgijsku
    Chociaż w Belgii mule podaje się na mnóstwo sposobów, ten przepis jest klasyczny i podstawowy i to do niego właśnie najbardziej pasują belgijskie frytki (choć ja wolę mule ze świeżą bagietką).
  • Jarzynowa zupa z mulami
    Solidna zimowa zupa, która - wraz z chrupiącą bagietką - powinna nam starczyć za cały obiad. No może jeszcze jakiś deserek...
  • Wiejska tarta z warzywami
    Warzywna tarta z kozim serem i odrobiną szynki - wegetarianie mogą spokojnie ją pominąć, nie zmieni to przepisu w istotny sposób. Dobry lekki obiadek lub kolacja, zaś jeśli coś zostanie, można zabrać zamiast kanapki do pracy lub szkoły.
  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: