Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ragout-z-muli

Ragout z muli

Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg świeżych muli
5 gałązek selera naciowego
2 marchewki
mała cebula
por
bulwa kopru włoskiego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
2 łyżki masła
łyżka curry
łyżeczka mąki
150 ml kremowej śmietanki
4 suszone pomidory w oliwie

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Seler naciowy obieramy z wąsów i płuczemy. 2 gałązki kroimy w zgrabne plasterki, a 3 pozostałe w kawałki. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy. Jedną marchewkę kroimy w ładną kostkę, drugą w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końcówki. Kroimy por wzdłuż na pół i starannie płuczemy i osuszamy. Dzielimy por na część zieloną i białą. Każdą osobno kroimy w plasterki. Z kopru włoskiego zdejmujemy wierzchnią, grubą warstwę i odcinamy podstawę oraz zielone puchate liście. Myjemy i osuszamy. Zdejmujemy kolejną warstwę liści i kroimy ją w kawałki. Sam środek bulwy drobno siekamy. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Uff. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy grubo pokrojony seler, marchewkę w plasterkach, cebulę, zieloną część pora oraz kawałki kopru włoskiego. Podsmażamy 2-3 minuty, mieszając. Wrzucamy mule, mieszamy i wlewamy wino. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut, aż wszystkie mule będą otwarte. Ugotowane mule wyjmujemy łyżką cedzakową i te, które uparcie pozostały zamknięte, wyrzucamy. Studzimy, po czym wyjmujemy małże ze skorupek. Z płynu, w którym gotowały się mule, zostawiamy szklankę i cedzimy go przez bardzo gęste sitko. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy plasterki selera, kostki marchewki, białą część pora, siekany koper włoski, szalotki i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy curry i mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze minutę-dwie. Dolewamy po trochu wywar z gotowania muli, mieszając, po czym wlewamy 100 ml śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na średnim ogniu przez 5-10 minut. Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sosu, po czym wrzucamy też mule. Podgrzewamy, aż mule będą bardzo gorące. Gotowe danie polewamy resztą śmietanki i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024