Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ragout-z-lesnych-grzybow

Ragout z leśnych grzybów

Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g mieszanych leśnych grzybów (prawdziwki
kurki
kozaczki
podgrzybki)
mała zielona cukinia (200 g)
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
szklanka kremowej śmietanki
3 gałązki świeżego tymianku
60 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Grzyby czyścimy i kroimy w spore kawałki. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, a potem w plasterki o grubości 1/2 cm. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na bardzo gorącą wrzucamy połowę grzybów, cukinii i cebuli. Smażymy, mieszając, aż grzyby się zarumienią. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oliwy, dobrze rozgrzewamy i smażymy resztę grzybów, cukini i cebuli. Dodajemy poprzednio usmażone grzyby, dobrze solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy. Wlewamy wino i śmietankę, dodajemy czosnek i gałązki tymianku. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy z ziemniakami, makaronem lub knedlikami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024