Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ragout-z-lesnych-grzybow
Ragout z leśnych grzybów
Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
600 g mieszanych leśnych grzybów (prawdziwki
kurki
kozaczki
podgrzybki)
mała zielona cukinia (200 g)
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
szklanka kremowej śmietanki
3 gałązki świeżego tymianku
60 g świeżo startego parmezanu
Opis przyrządzania:
Grzyby czyścimy i kroimy w spore kawałki. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, a potem w plasterki o grubości 1/2 cm. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na bardzo gorącą wrzucamy połowę grzybów, cukinii i cebuli. Smażymy, mieszając, aż grzyby się zarumienią. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oliwy, dobrze rozgrzewamy i smażymy resztę grzybów, cukini i cebuli. Dodajemy poprzednio usmażone grzyby, dobrze solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy. Wlewamy wino i śmietankę, dodajemy czosnek i gałązki tymianku. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy parmezanem i natychmiast podajemy z ziemniakami, makaronem lub knedlikami.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024