Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Quiche-z-zielonym-groszkiem

Quiche z zielonym groszkiem

Smaczne, lekkie danie na lunch lub kolację.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta z parmezanem
200 g zielonego groszku (może być mrożony)
pęczek bazylii
100 g białego mielonego sera
200 ml kremowej śmietanki
2 jajka
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. w piekarniku nagrzewamy również blachę, na której postawimy formę z quichem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tart o średnicy około 25 cm, wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Groszek blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy starannie na sicie. Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Najładniejsze listki zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy i mieszamy z białym serem. Dodajemy śmietankę i jajka oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Ciasto nakłuwamy widelcem, wsypujemy groszek, po czym wlewamy masę serową. Stawiamy formę na nagrzanej blasze i pieczemy quiche przez pół godziny - nadzienie powinno zastygnąć i przyrumienić się ładnie. Quiche wyjmujemy, studzimy trochę - najlepsza jest ciepła, nie gorąca. Przed podaniem ozdabiamy odłożonymi listkami bazylii.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024