W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pyszne ziemniaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pyszne ziemniaczki

Doskonałe, rumiane ziemniaczki pasują do wszystkiego, mogą też być samodzielnym daniem, na przykład na kolację. Do dzieci wyjątkowo przemawia zabawny wygląd dania, możemy więc wprowadzić ziemniaczki do domowego menu zamiast ciężkostrawnych frytek. Nie mówiąc już o tym, że ziemniaczki robi się tak łatwo, że dzieci mogą zrobić je (prawie) same!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 0

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ziemniaki
  • masło

Pyszne ziemniaczki - Opis przyrządzania:

NIeduże, równej wielkości ziemniaki obieramy i starannie płuczemy. Osuszamy na ściereczce. Bierzemy drewnianą kuchenną łyżkę o takiej wielkości, by mieściły się na niej ziemniaczki. Kładziemy każdy ziemniaczek na łyżce i ostrym nożem kroimy go w plastry tak, by nie przeciąć do końca - pomoże nam w tym właśnie łyżka, bowiem nóż zatrzyma się na jej brzegach, nie krojąc ziemniaczków do końca. Ilość nacięć zależy od naszego humoru - powinno ich być przynajmniej 5-7. Osobiście kroję ziemniaczki w kilkanaście cienkich prawie-plasterków, bo tak najładniej wyglądają i rumienią się na jeszcze większej powierzchni. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Przygotowane ziemniaczki układamy na żaroodpornym półmisku nacięciami do góry. Roztapiamy kawałek masła i polewamy nim ziemniaczki (osoby dokładne mogą posmarować ziemniaczki pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę, czyli do czasu, gdy ziemniaczki się zrumienią i będą miękkie. Solimy dopiero przy jedzeniu - inaczej ziemniaczki nie będą tak przyjemnie chrupiące.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pyszne ziemniaczki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Pyszne ziemniaczki przepisy:

  • Menu na sobotę 21 listopada Menu na sobotę 21 listopada
  • Gniecione ziemniaki
    Bardzo zabawne ziemniaczki, doskonałe do każdego mięsa. Przy gnieceniu nie używajmy całej nagromadzonej w nas agresji - chodzi o to, by kartofelki rozpłaszczyć, a nie rozpylić po całej kuchni.
  • Gnocchi
    Najprostszy przepis na włoskie kopytka - jeśli lubimy łączyć różne dziedziny sztuki, to przypominam, że doskonałą wizualizację robienia gnocchi możemy obejrzeć w "Ojcu Chrzestnym III".
  • Menu na środę 4 marca Menu na środę 4 marca
  • Sambal z bakłażanów
    Bardzo lubię bakłażany, pod warunkiem, ze nikt nie każe mi jeść ich skórki... W tej indyjskiej sałatko-paście używamy tylko upieczonego miąższu, więc mogę ją jeść od rana do wieczora. Zwróćcie uwagę na sposób pieczenia bakłażanów - jest bardzo użyteczny; "pokratkowaną" powierzchnię można smarować i posypywać najróżniejszymi dodatkami z bardzo różnych obszarów kulinarnych - a to sosem sojowym, olejem i ziarnem sezamowym, a to roztartym czosnkiem i rozmarynem, a to znów pesto i orzeszkami piniowymi (na koniec posypać parmezanem).




Podziel się linkiem:


Komentarze: