Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pyszne-ziemniaczki

Pyszne ziemniaczki

Doskonałe, rumiane ziemniaczki pasują do wszystkiego, mogą też być samodzielnym daniem, na przykład na kolację. Do dzieci wyjątkowo przemawia zabawny wygląd dania, możemy więc wprowadzić ziemniaczki do domowego menu zamiast ciężkostrawnych frytek. Nie mówiąc już o tym, że ziemniaczki robi się tak łatwo, że dzieci mogą zrobić je (prawie) same!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 0

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ziemniaki
masło

Opis przyrządzania:
NIeduże, równej wielkości ziemniaki obieramy i starannie płuczemy. Osuszamy na ściereczce. Bierzemy drewnianą kuchenną łyżkę o takiej wielkości, by mieściły się na niej ziemniaczki. Kładziemy każdy ziemniaczek na łyżce i ostrym nożem kroimy go w plastry tak, by nie przeciąć do końca - pomoże nam w tym właśnie łyżka, bowiem nóż zatrzyma się na jej brzegach, nie krojąc ziemniaczków do końca. Ilość nacięć zależy od naszego humoru - powinno ich być przynajmniej 5-7. Osobiście kroję ziemniaczki w kilkanaście cienkich prawie-plasterków, bo tak najładniej wyglądają i rumienią się na jeszcze większej powierzchni. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Przygotowane ziemniaczki układamy na żaroodpornym półmisku nacięciami do góry. Roztapiamy kawałek masła i polewamy nim ziemniaczki (osoby dokładne mogą posmarować ziemniaczki pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę, czyli do czasu, gdy ziemniaczki się zrumienią i będą miękkie. Solimy dopiero przy jedzeniu - inaczej ziemniaczki nie będą tak przyjemnie chrupiące.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024