Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pyszna-pasta-z-serkiem-camemberkiem

Pyszna pasta z serkiem camemberkiem

Troszkę lżejsza wersja, niż klasyczny Obatzter (względnie Obatzda), który robi się głównie z cameberta i masła. Dodatek jogurtu i kremowego serka sprawia, że łatwiej pastę smarować na chlebie (żytnim) lub nabierać kawałkami surowych warzyw (rzodkiewki są wyjątkowo dobre).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g kremowego serka
150 g dobrego naturalnego jogurtu
50 g masła
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka ostrej mielonej papryki
3 cebulki dymki
125 g dojrzałego camemberta z odciętą skórką

Opis przyrządzania:
Serek i jogurt ucieramy na gładką masę. Masło roztapiamy na małej patelence. Dodajemy oba rodzaje papryki, mieszamy i dodajemy do serka z jogurtem. Cebulki myjemy i drobno siekamy. Camembert kroimy w kostkę lub jeśli jest bardzo dojrzały, tylko rozgniatamy widelcem i razem z dymką dodajemy do serka. Wszystko razem starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki i podajemy ze świeżym czarnym chlebem i surowymi warzywami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024