Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Puree-z-baklazanow-z-oliwa

Puree z bakłażanów z oliwą

Niesłychanie proste i znakomite puree z pieczonych bakłażanów o lekko wędzonym smaku. Jeśli trochę zostanie - choć to mało prawdopodobne - można potraktować jak sos i wymieszać z ugotowanym makaronem. To jeden z moich ulubionych przepisów.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże bakłażany
sok z cytryny
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Bakłażany nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, kilka razy obracając, aż skórka ściemnieje, a bakłażany zaczną się rozpadać. Zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy szklankę zimnej wody i 3 łyżki soku z cytryny. Dodajemy łyżkę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy bakłażany przestygną, kroimy je wdłuż na pół i łyżką wybieramy upieczony miąższ, zostawiając tylko skórkę i ogonki. Miąższ wkładamy do miski z wodą, cytryną i solą na 10 minut (skórkę i ogonki wyrzucamy). Po tym czasie wylewamy zawartość miski na sito i odcedzamy. Drewnianą łyżką odciskamy nadmiar płynu. Odciśnięte bakłażany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ćwierć szklanki oliwy z oliwek i kolejne 3 łyżki soku z cytryny. Starannie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z mieszanymi oliwkami i ćwiartkami pomidorów.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024