Bez Pumpkin Pie nie ma Święta Dziękczynienia. Howgh.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Pumpkin pie czyli tarta z kremem dyniowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2/3 ciasta cynamonowego rozwałkowujemy na okrągły placek, dostatecznie duży, by można nim było wyłożyć głęboką formę do "pie" (czyli taką, jak do tarty, ale z szerokim brzegiem) o średnicy mniej więcej 25 cm. Przekładamy placek do formy wysmarowanej masłem i dobrze dociskamy. Przycinamy brzegi.
Resztki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego zgrabne listki, zaznaczając żyłki odwrotną stroną noża. Listki układamy na brzegu ciasta.
Na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy kilka garści suchej fasoli.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na 20 minut, po czym formÄ™ wyjmujemy i zdejmujemy papier wraz z fasolÄ….
W tak zwanym międzyczasie nastawiamy garnek lekko osolonej wody.
Dynię kroimy w sporą kostkę. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy dynię i gotujemy około 20 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy bardzo starannie i przekładamy do miski.
Dodajemy miód i miksujemy ręcznym blenderem na gładkie piure.
Dodajemy śmietankę, cukier, cynamon i imbir.
Jajka wybijamy ze skorupek i rozbełtujemy widelcem, po czym dodajemy do kremu dyniowego. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Krem wlewamy do foremki z ciasta i wstawiamy formę z powrotem do piekarnika na około 40 minut (trzeba sprawdzać).
Krem powinien się ściąć, a wierzch lekko przyrumienić.
Upieczony pie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Podajemy na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Pumpkin pie czyli tarta z kremem dyniowym: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |