W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pulpeciki cielęce z papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Pulpeciki cielęce z papryką

Kolorowe danie w sam raz na jesienny spleen.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g miękiszu białego chleba
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 500 g (1/2 kg) mielonej cielęciny
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 100 g masła
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 strąki czerwonej pieczonej papryki (czyli 4 połówki)
  • łyżka małych kaparków
  • 1/2 szklanki (125 ml) dobrego bulionu cielęcego lub z kurczaka

Pulpeciki cielęce z papryką - Opis przyrządzania:

Chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę do nasączenia. Odciskamy i wkładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, parmezan, trochę soli i pieprzu do smaku. Na sporej patelni roztapiamy masło. Większość masła wlewamy do mięsnej masy - na patelni powinna zostać mniej więcej łyZka. Mięso z dodatkami wyrabiamy na jednolitą masę, po czym toczymy z niej zgrabne kulki. Na patelnię - tę z masłem - wlewamy łyżkę oliwy. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy ząbek czosnku (ze skórką) i rozmaryn. Wkładamy pulpeciki i smażymy je po 5 minut z każdej strony. W tym czasie obraną paprykę kroimy w zgrabne trójkąty, zaś kaparki przepłukujemy na sitku i osuszamy. Kiedy pulpeciki będą już usmażone, na patelnię wlewamy bulion, dodajemy paprykę i kaparki i podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pulpeciki cielęce z papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pulpeciki cielęce z papryką przepisy:

  • Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim
    Kolejne świetne wakacyjne danie, miło kojarzące się z Prowansją. Wątróbka dodaje smaku, ale jeśli z jakichś powodów nie wchodzi ona w grę, dajemy po prostu ciut więcej wieprzowiny.
  • Cielęce pulpeciki z jabłkami
    Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.
  • Masło z papryką i rukolą
    Kolorowe masło o lekko pikantnym smaku. Dobrze komponuje się z rybami o zwartej konsystencji i "mięsnym" smaku, np. ze świeżym tuńczykiem z grilla.
  • Cielęce eskalopki z cytryną
    Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.
  • Niemieckie knedle z bułki
    Ikona niemieckiej kuchni, knedle z czerstwej bułki, znakomity dodatek do wszelkich duszonych mięs. Świetnie sprawdzają się z dziczyzną i grzybami w śmietanie - musi tylko być dużo sosu, bo knedle stworzone są do maczania.




Podziel się linkiem:


Komentarze: