Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pulpeciki-cielece-z-papryka

Pulpeciki cielęce z papryką

Kolorowe danie w sam raz na jesienny spleen.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g miękiszu białego chleba
1/2 szklanki (125 ml) mleka
500 g (1/2 kg) mielonej cielęciny
2 łyżki świeżo startego parmezanu
100 g masła
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
2 strąki czerwonej pieczonej papryki (czyli 4 połówki)
łyżka małych kaparków
1/2 szklanki (125 ml) dobrego bulionu cielęcego lub z kurczaka

Opis przyrządzania:
Chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę do nasączenia. Odciskamy i wkładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, parmezan, trochę soli i pieprzu do smaku. Na sporej patelni roztapiamy masło. Większość masła wlewamy do mięsnej masy - na patelni powinna zostać mniej więcej łyZka. Mięso z dodatkami wyrabiamy na jednolitą masę, po czym toczymy z niej zgrabne kulki. Na patelnię - tę z masłem - wlewamy łyżkę oliwy. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy ząbek czosnku (ze skórką) i rozmaryn. Wkładamy pulpeciki i smażymy je po 5 minut z każdej strony. W tym czasie obraną paprykę kroimy w zgrabne trójkąty, zaś kaparki przepłukujemy na sitku i osuszamy. Kiedy pulpeciki będą już usmażone, na patelnię wlewamy bulion, dodajemy paprykę i kaparki i podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024