Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pstrag-w-laskowych-orzeszkach

Pstrąg w laskowych orzeszkach

Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z pstrąga (około 200 g każdy)
100 g orzechów laskowych
łyżka mąki
jajko
75 g masła

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy, osuszamy i pincetką pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości. Orzechy laskowe i mąkę wrzucamy do malaksera. Miksujemy, aż orzechy będą posiekane dość drobno, ale nie na mączkę. Wysypujemy orzechy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Pstrągi zanurzamy z jednej strony najpierw w jajku, a potem w orzechach. Panierkę lekko dociskamy ręką. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Na gorące kładziemy rybę orzechami do dołu i smażymy na dużym ogniu przez minutę. Delikatnie odwracamy filety łopatką kuchenną i smażymy przez kolejne 3 minuty. Solimy i - pardon - pieprzymy. Usmażoną rybę przekładamy na ogrzany półmisek. Na patelnię wkładamy resztę masła i smażymy, aż będzie miało jasnobrązowy kolor - uwaga, żeby nie przypalić! Masłem polewamy pstrągi i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024