Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przyjeciowa-salatka-z-ziemniakow

"Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków

Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 czerwone cebule
mały pęczek koperku
opakowanie mieszanych kiełków
surowe żółtko
łyżka musztardy z Dijon
łyżeczka proszku curry
200 ml (niepełna szklanka) oleju słonecznikowego
300 ml gęstego jogurtu naturalnego (tureckiego lub greckiego)
sok z cytryny do smaku
łyżka ziaren różowego pieprzu

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę soli, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy mniej więcej 20 minut, aż będą miękkie, ale się nie rozpadną. Odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Ciepłę ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości, powiedzmy, 1/2 cm.
Czerwone cebulki obieramy, drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków.
Koperek myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do ziemniaków.
Kiełki myjemy, starannie osuszamy i dodajemy do ziemniaków.
Robimy sos: żółtko wkładamy do szklanej miski, dodajemy musztardę i curry. Dolewamy olej, kropla po kropli, cały czas mieszając (może być ręcznym mikserem). Ważne, żeby pamiętać, żeby żółtko i olej miały tę samą, pokojową temperaturę.
Kiedy powstanie gęsty majonez, dodajemy sok z cytryny i sól do smaku, może jeszcze trochę curry, jeśli komuś to pasuje. Dodajemy jogurt i starannie mieszamy.
Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do sosu.
Sos mieszamy delikatnie z ziemniakami i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024