Jak dotąd w mojej karierze - najlepsze truskawkowe lody! A właściwie coś pośredniego między lodami a sorbetem... Tak naprawdę to mrożony truskawkowy jogurt, a przepis jest pana Davida Leibowitza, z książki The Perfect Scoop, ostatnio mojej lektury na rano, południe i wieczór.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: mniej więcej litr
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Przepyszne lody truskawkowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Truskawki szybko płuczemy na sicie, osączamy i pozbawiamy ogonków. Kroimy owoce w plasterki i mieszamy w sporej misce z cukrem. Odstawiamy na godzinę, pod przykryciem, w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas mieszamy, żeby wspomóc cukier w procesie rozpuszczania się w truskawkowym soku.
Po godzinie (mniej więcej, oczywiście) przekładamy truskawki wraz z sokiem do blendera, dodajemy jogurt i sok z cytryny i miksujemy wszystko na gładką masę.
Wstawiamy truskawkową masę do lodówki na ładnych kilka godzin, aż mocno się schłodzi.
Zimną masę ukręcamy w maszynie do lodów, zgodnie z dołączoną instrukcją.
Jemy rano, w południe i wieczorem, sami lub z gośćmi, z bitą śmietaną, bezami i truskawkami albo zupełnie bez niczego...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Przepyszne lody truskawkowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |