W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przegrzebki z ziołami i parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Przegrzebki z ziołami i parmezanem

Kiedy wpisuję przepis na przegrzebki, zawsze mam problem z rubryką "styl potrawy" - z jednej strony małże te potrafią być tak drogie, że kwalifikują się do działu "ekstrawaganckie". Z drugiej jednak strony, przepis jest zazwyczaj tak prosty, że z ekstrawagancją nie ma nic wspólnego... A przegrzebki są takie dobre!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 30 świeżych przegrzebków bez korala
  • 100 g świeżego parmezanu
  • 2 łyżki siekanych świeżych ziół (dowolnych)
  • 50 g miękkiego masła
  • kruszone ostre papryczki (do smaku)
  • 2 garści drobnych listków rukoli

Przegrzebki z ziołami i parmezanem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Płaską blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i smarujemy lekko oliwą.
Przegrzebki myjemy szybko w zimnej wodzie, usuwając przy okazji resztki brązowych membran i błon. Starannie osuszamy i lekko solimy ze wszystkich stron, po czym układamy na przygotowanej blaszce tak, żeby miały sporo miejsca.
Połowę parmezanu ścieramy na drobnej tarce, a drugą połowę strugamy w cienkie płatki - najlepiej przy pomocy specjalnej strugaczki do sera lub nożykiem do warzyw.
Mieszamy starty parmezan, zioła (świetnie sprawdza się mieszanka tymianku, bazylii i natki, ale kombinacja może być w zasadzie dowolna, co nam tam w rękę wpadnie), masło i 2-3 łyżki oliwy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pokruszoną ostrą papryczką. Masę rozkładamy po odrobinie na przegrzebkach.
Wstawiamy przegrzebki pod opiekacz (jakieś 15-20 cm od źródła ciepła) na 5 minut mniej więcej - małże powinny się zarumienić.
Przekładamy zgrillowane przegrzebki na ogrzane talerze, polewamy sosem od pieczenia, posypujemy płatkami parmezanu i umytymi listkami rukoli.
Podajemy nie zwlekając, z chrupiąca bagietką i kieliszkiem prosecco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Przegrzebki z ziołami i parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Przegrzebki z ziołami i parmezanem przepisy:

  • Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki
    Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...
  • Przegrzebki w sosie pomarańczowym
    Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...
  • Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami
    Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.
  • Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem
    No, to jest rozpusta - po pięć przegrzebków na głowę to już jest solidna porcja dla wielbicieli owoców morza. Świeży w smaku sos doskonale kontrapunktuje łagodną słodycz małży, a sałata daje atrakcyjny wizualny kontrast... Dodatkiem mogą być maleńkie gotowane lub pieczone ziemniaczki albo *!*1885*!*.
  • Przegrzebki z sosem z zielonego groszku
    No cóż, przegrzebki (scallops) to danie luksusowe, choćby ze względu na cenę... Ale czasem trzeba i warto, a ten przepis jest znakomity na walentynkową kolację: na przystawkę lub - jeśli wytworny posiłek składać się będzie z wielu dań - jako danie główne.


Podziel się linkiem:




Komentarze: