Kiedy wpisuję przepis na przegrzebki, zawsze mam problem z rubryką "styl potrawy" - z jednej strony małże te potrafią być tak drogie, że kwalifikują się do działu "ekstrawaganckie". Z drugiej jednak strony, przepis jest zazwyczaj tak prosty, że z ekstrawagancją nie ma nic wspólnego... A przegrzebki są takie dobre!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Przegrzebki z ziołami i parmezanem - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Płaską blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i smarujemy lekko oliwą.
Przegrzebki myjemy szybko w zimnej wodzie, usuwając przy okazji resztki brązowych membran i błon. Starannie osuszamy i lekko solimy ze wszystkich stron, po czym układamy na przygotowanej blaszce tak, żeby miały sporo miejsca.
Połowę parmezanu ścieramy na drobnej tarce, a drugą połowę strugamy w cienkie płatki - najlepiej przy pomocy specjalnej strugaczki do sera lub nożykiem do warzyw.
Mieszamy starty parmezan, zioła (świetnie sprawdza się mieszanka tymianku, bazylii i natki, ale kombinacja może być w zasadzie dowolna, co nam tam w rękę wpadnie), masło i 2-3 łyżki oliwy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pokruszoną ostrą papryczką. Masę rozkładamy po odrobinie na przegrzebkach.
Wstawiamy przegrzebki pod opiekacz (jakieś 15-20 cm od źródła ciepła) na 5 minut mniej więcej - małże powinny się zarumienić.
Przekładamy zgrillowane przegrzebki na ogrzane talerze, polewamy sosem od pieczenia, posypujemy płatkami parmezanu i umytymi listkami rukoli.
Podajemy nie zwlekajÄ…c, z chrupiÄ…ca bagietkÄ… i kieliszkiem prosecco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Przegrzebki z ziołami i parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |