Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przegrzebki-z-ziolami-i-parmezanem

Przegrzebki z ziołami i parmezanem

Kiedy wpisuję przepis na przegrzebki, zawsze mam problem z rubryką "styl potrawy" - z jednej strony małże te potrafią być tak drogie, że kwalifikują się do działu "ekstrawaganckie". Z drugiej jednak strony, przepis jest zazwyczaj tak prosty, że z ekstrawagancją nie ma nic wspólnego... A przegrzebki są takie dobre!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
30 świeżych przegrzebków bez korala
100 g świeżego parmezanu
2 łyżki siekanych świeżych ziół (dowolnych)
50 g miękkiego masła
kruszone ostre papryczki (do smaku)
2 garści drobnych listków rukoli

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Płaską blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i smarujemy lekko oliwą.
Przegrzebki myjemy szybko w zimnej wodzie, usuwając przy okazji resztki brązowych membran i błon. Starannie osuszamy i lekko solimy ze wszystkich stron, po czym układamy na przygotowanej blaszce tak, żeby miały sporo miejsca.
Połowę parmezanu ścieramy na drobnej tarce, a drugą połowę strugamy w cienkie płatki - najlepiej przy pomocy specjalnej strugaczki do sera lub nożykiem do warzyw.
Mieszamy starty parmezan, zioła (świetnie sprawdza się mieszanka tymianku, bazylii i natki, ale kombinacja może być w zasadzie dowolna, co nam tam w rękę wpadnie), masło i 2-3 łyżki oliwy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pokruszoną ostrą papryczką. Masę rozkładamy po odrobinie na przegrzebkach.
Wstawiamy przegrzebki pod opiekacz (jakieś 15-20 cm od źródła ciepła) na 5 minut mniej więcej - małże powinny się zarumienić.
Przekładamy zgrillowane przegrzebki na ogrzane talerze, polewamy sosem od pieczenia, posypujemy płatkami parmezanu i umytymi listkami rukoli.
Podajemy nie zwlekając, z chrupiąca bagietką i kieliszkiem prosecco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024