Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Prowansalska-zupa-czosnkowa
Prowansalska zupa czosnkowa
Postna, skromna zupa "przednówkowa" z południowej Francji. W dialekcie prowansalskim nazywa się aigo-boulido, czyli wrząca woda. Ale jest tam jeszcze parę składników, nie martwcie się.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 duże ząbki czosnku
listek laurowy
oliwa z oliwek
żółtko
6 kromek bagietki
Opis przyrządzania:
Do garnka wlewamy litr wody i solimy ją. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W tym czasie obieramy czosnek i drobniutko go siekamy, po czym dodajemy do wody, wraz z listkiem laurowym. Wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans.
Do miski wkładamy surowe żółtko i powolutku dolewamy gorącą zupę, cały czas mieszając. Sprawdzamy zupę pod kątem soli, doprawiamy ją także pieprzem.
Do każdego talerza wkładamy po 3 kromki bagietki i zalewamy zupą. Podajemy od razu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024