W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Prościutkie risotto z krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Prościutkie risotto z krewetkami

Bardzo łatwe, smaczne i szybkie (jakieś pół godziny od początku do końca) risotto z zielonymi i różowymi akcentami. No i chyba zdrowe...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 szklanki wywaru z ryb lub (łatwiej) warzyw
  • mała cukinia
  • mała cebula
  • 200 g liści młodego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • szklanka ryżu arborio (lub innego do risotta)
  • 125 ml (1/2 szklanki) wytrawnego białego wina
  • 500 g (1/2 kg) ugotowanych obranych krewetek

Prościutkie risotto z krewetkami - Opis przyrządzania:

Wywar wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu - powinien być cały czas gorący.
Cukinię myjemy, obcinamy końce, kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy.
Szpinak przebieramy, bardzo starannie płuczemy i osuszamy. Jeśli nie jest jednak taki młody, obrywamy listkom ogonki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy razem łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i płaską łyżeczkę soli i smażymy, aż się zeszkli, ale nie zacznie rumienić.
Wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem.
Wlewamy wino i gotujemy, aż wyparuje.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po jednej łyżce wazowej na raz. Każdą następną porcję wywaru dolewamy dopiero wtedy, kiedy poprzednia wchłonie się w ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień, no i nie przestajemy mieszać...
Kiedy już druga łyżka wywaru wchłonie się w ryż, dodajemy cukinię.
Kiedy ryż osiągnie właściwy risottu stan, czyli wchłonie płyn, będzie ugotowany, ale wciąż al dente, konsystencja zaś będzie półpłynna i kremowa, dodajemy szpinak i krewetki.
Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, żeby krewetki dobrze się rozgrzały - szpinak zwiędnie niemal od razu.
Zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy drugą łyżkę masła w małych kawałkach. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Podajemy w głębokich, ogrzanych talerzach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Prościutkie risotto z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Prościutkie risotto z krewetkami przepisy:

  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z groszkiem
    Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy niemal nic nie ma w domu jadalnego ;-)
  • Risotto z cukinią i rukolą
    Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.


Podziel się linkiem:




Komentarze: