Bardzo łatwe, smaczne i szybkie (jakieś pół godziny od początku do końca) risotto z zielonymi i różowymi akcentami. No i chyba zdrowe...
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Prościutkie risotto z krewetkami - Opis przyrządzania:
Wywar wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu - powinien być cały czas gorący.
Cukinię myjemy, obcinamy końce, kroimy w plasterki.
CebulÄ™ obieramy i drobniutko siekamy.
Szpinak przebieramy, bardzo starannie płuczemy i osuszamy. Jeśli nie jest jednak taki młody, obrywamy listkom ogonki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy razem łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i płaską łyżeczkę soli i smażymy, aż się zeszkli, ale nie zacznie rumienić.
Wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem.
Wlewamy wino i gotujemy, aż wyparuje.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po jednej łyżce wazowej na raz. Każdą następną porcję wywaru dolewamy dopiero wtedy, kiedy poprzednia wchłonie się w ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień, no i nie przestajemy mieszać...
Kiedy już druga łyżka wywaru wchłonie się w ryż, dodajemy cukinię.
Kiedy ryż osiągnie właściwy risottu stan, czyli wchłonie płyn, będzie ugotowany, ale wciąż al dente, konsystencja zaś będzie półpłynna i kremowa, dodajemy szpinak i krewetki.
Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, żeby krewetki dobrze się rozgrzały - szpinak zwiędnie niemal od razu.
Zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy drugą łyżkę masła w małych kawałkach. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Podajemy w głębokich, ogrzanych talerzach.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Prościutkie risotto z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |