Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Prosciutka-salatka-ze-szpinaku-z-jajkami

Prościutka sałatka ze szpinaku z jajkami

Wiosenna sałatka z młodych listków szpinaku z majonezowo-musztardowym sosem. Z kawałkiem świeżej bagietki lub razowego chleba staje się doskonałym daniem kolacyjnym.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g drobnego świeżego szpinaku
4 jajka
garść orzeszków piniowych
8 łyżek dobrego majonezu
łyżka ostrej musztardy z Dijon
cytryna
szczypta ostrej papryki
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
kawałek świeżego parmezanu

Opis przyrządzania:
Szpinak przebieramy, pozbawiamy ogonków i bardzo starannie płuczemy w kilku wodach. Po umyciu równie starannie osuszamy - np. w czystej ściereczce.
Jajka nakłuwamy, wkładamy do rondelka z zimną wodą i stawiamy na ogniu. Gotujemy jajka 3 minuty od zagotowania wody, po czym gasimy ogień, jajka przykrywamy i trzymamy tak przez 10 minut. Jajka studzimy pod strumieniem zimnej wody, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mieszamy razem majonez i musztardę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, ostrą papryką i dodajemy kmin rzymski.
Parmezan kroimy w cieniutkie płatki (najlepiej nożykiem do warzyw).
Listki szpinaku rozdzielamy między 4 talerze. Na szpinaku kładziemy sprawiedliwie jajka i polewamy sosem.
Na koniec posypujemy orzeszkami piniowymi i płatkami parmezanu i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024