Właśnie tak się robi najlepsze frytki pod słońcem!
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Prawdziwe belgijskie frytki - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki - duże i dÅ‚ugie - obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimnÄ… wodÄ… i zostawiamy na co najmniej pół godziny. W dużym rondlu lub frytownicy rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych do 140°C. Ziemniaki odsÄ…czamy na sicie i przelewamy zimnÄ… wodÄ… – to wypÅ‚ucze z nich skrobiÄ™. Starannie osÄ…czamy na czystej Å›ciereczce. Wrzucamy ziemniaki porcjami do rozgrzanego oleju i smażymy mniej wiÄ™cej 8 minut – aż frytki bÄ™dÄ… miÄ™kkie i biaÅ‚e. Usmażone ziemniaki rozkÅ‚adamy pojedynczÄ… warstwÄ… na rÄ™cznikach papierowych i dajemy im odpocząć przez kwadrans. Rozgrzewamy teraz olej do 190°C. Porcjami smażymy frytki przez 2-3 minuty, aż bÄ™dÄ… chrupiÄ…ce i zÅ‚ote. OdsÄ…czamy z oleju, wyrzucamy na papier kuchenny, by pozbyć siÄ™ nadmiaru tÅ‚uszczu, po czym natychmiast wsypujemy do miski, solimy i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Prawdziwe belgijskie frytki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |