Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Prawdziwe-belgijskie-frytki

Prawdziwe belgijskie frytki

Właśnie tak się robi najlepsze frytki pod słońcem!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ziemniaki
olej z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Ziemniaki - duże i długie - obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimną wodą i zostawiamy na co najmniej pół godziny. W dużym rondlu lub frytownicy rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych do 140°C. Ziemniaki odsączamy na sicie i przelewamy zimną wodą – to wypłucze z nich skrobię. Starannie osączamy na czystej ściereczce. Wrzucamy ziemniaki porcjami do rozgrzanego oleju i smażymy mniej więcej 8 minut – aż frytki będą miękkie i białe. Usmażone ziemniaki rozkładamy pojedynczą warstwą na ręcznikach papierowych i dajemy im odpocząć przez kwadrans. Rozgrzewamy teraz olej do 190°C. Porcjami smażymy frytki przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące i złote. Odsączamy z oleju, wyrzucamy na papier kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym natychmiast wsypujemy do miski, solimy i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024