W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pralinowe parfait z tymiankiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pralinowe parfait z tymiankiem

Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 50 g obranych migdałów
  • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 20 g masła
  • 5 gałązek cytrynowego tymianku
  • 4 żółtka
  • 400 ml zimnej kremowej śmietanki

Pralinowe parfait z tymiankiem - Opis przyrządzania:

Migdały i orzechy grubo siekamy. Na patelnię wsypujemy 100 g cukru i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier zamieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy migdały z orzechami, dodajemy połowę masła. Szybko, lecz starannie mieszamy i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Resztę cukru wsypujemy do garnka i dolewamy 200 ml wody. Wrzucamy tymianek i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie syrop przelewamy przez gęste sitko i stawiamy z powrotem na ogniu. Gotujemy, aż syrop zgęstnieje. Żółtka wbijamy do żaroodpornej miski. Miskę stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i stawiamy wszystko na malutkim ogniu. Ręcznym mikserem ubijamy żółtka, wlewając jednocześnie gorący syrop tymiankowy. Ubijamy, aż masa podwoi swą objętość. Zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Śmietankę ubijamy na dość sztywno. Zastygnięty karmel migdałowo-orzechowy kruszymy na kawałki. Kilka odkładamy do dekoracji, resztę kruszymy dość drobno. Mieszamy razem delikatnie masę żółtkową i bitą śmietanę, dodajemy pokruszoną pralinę i jeszcze raz mieszamy. Podłużną formę do ciasta wykładamy folią plastikową. Do formy wlewamy krem i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Zamrożone parfait wykładamy na deskę. Zdejmujemy folię i kroimy w plastry o grubości około centymetra. Podajemy ozdobione pozostałą praliną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pralinowe parfait z tymiankiem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pralinowe parfait z tymiankiem przepisy:

  • Karmelowe parfait
    Lody karmelowe to moje ulubione. Ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do kręcenia lodów - krem po prostu wstawia się na noc do zamrażalnika i już. Podajemy z cienkimi ciasteczkami i nitkami karmelu.
  • Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi
    Lody bez maszynki, o miłym smaku ajerkoniaku (o, do rymu wyszło...). Dzięki dodatkowi alkoholu, lody mają miękką i kremową konsystencję, a ciasteczka amaretti miło chrupią. Lody podajemy w zgrabnych kostkach i polewamy sosem z borówek amerykańskich.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Cynamonowe parfait
    Elegancki mrożony deser, delikatnie przyprawiony cynamonem. Możemy go podawać z rozmaitymi jesiennymi owocami, a już naprawdę doskonałym dodatkiem będą suszone śliwki w czerwonym winie.
  • Parfait z suszonych śliwek z sezamem
    Zimowe w charakterze lody mogą zagrać jako oryginalny świąteczny deser. Parfait podajemy w eleganckich plastrach, w towarzystwie bitej śmietany, śliwek w czerwonym winie lub sałatki z zimowych owoców.




Podziel się linkiem:


Komentarze: