W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pralinowe parfait z tymiankiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Pralinowe parfait z tymiankiem

Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 50 g obranych migdałów
  • 50 g wyÅ‚uskanych orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • Å‚yżka soku z cytryny
  • 20 g masÅ‚a
  • 5 gałązek cytrynowego tymianku
  • 4 żółtka
  • 400 ml zimnej kremowej Å›mietanki

Pralinowe parfait z tymiankiem - Opis przyrzÄ…dzania:

Migdały i orzechy grubo siekamy. Na patelnię wsypujemy 100 g cukru i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier zamieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy migdały z orzechami, dodajemy połowę masła. Szybko, lecz starannie mieszamy i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Resztę cukru wsypujemy do garnka i dolewamy 200 ml wody. Wrzucamy tymianek i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie syrop przelewamy przez gęste sitko i stawiamy z powrotem na ogniu. Gotujemy, aż syrop zgęstnieje. Żółtka wbijamy do żaroodpornej miski. Miskę stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i stawiamy wszystko na malutkim ogniu. Ręcznym mikserem ubijamy żółtka, wlewając jednocześnie gorący syrop tymiankowy. Ubijamy, aż masa podwoi swą objętość. Zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Śmietankę ubijamy na dość sztywno. Zastygnięty karmel migdałowo-orzechowy kruszymy na kawałki. Kilka odkładamy do dekoracji, resztę kruszymy dość drobno. Mieszamy razem delikatnie masę żółtkową i bitą śmietanę, dodajemy pokruszoną pralinę i jeszcze raz mieszamy. Podłużną formę do ciasta wykładamy folią plastikową. Do formy wlewamy krem i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Zamrożone parfait wykładamy na deskę. Zdejmujemy folię i kroimy w plastry o grubości około centymetra. Podajemy ozdobione pozostałą praliną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pralinowe parfait z tymiankiem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: