Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pralinowe-parfait-z-tymiankiem

Pralinowe parfait z tymiankiem

Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
50 g obranych migdałów
50 g wyłuskanych orzechów laskowych
200 g cukru
łyżka soku z cytryny
20 g masła
5 gałązek cytrynowego tymianku
4 żółtka
400 ml zimnej kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Migdały i orzechy grubo siekamy. Na patelnię wsypujemy 100 g cukru i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier zamieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy migdały z orzechami, dodajemy połowę masła. Szybko, lecz starannie mieszamy i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Resztę cukru wsypujemy do garnka i dolewamy 200 ml wody. Wrzucamy tymianek i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie syrop przelewamy przez gęste sitko i stawiamy z powrotem na ogniu. Gotujemy, aż syrop zgęstnieje. Żółtka wbijamy do żaroodpornej miski. Miskę stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i stawiamy wszystko na malutkim ogniu. Ręcznym mikserem ubijamy żółtka, wlewając jednocześnie gorący syrop tymiankowy. Ubijamy, aż masa podwoi swą objętość. Zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Śmietankę ubijamy na dość sztywno. Zastygnięty karmel migdałowo-orzechowy kruszymy na kawałki. Kilka odkładamy do dekoracji, resztę kruszymy dość drobno. Mieszamy razem delikatnie masę żółtkową i bitą śmietanę, dodajemy pokruszoną pralinę i jeszcze raz mieszamy. Podłużną formę do ciasta wykładamy folią plastikową. Do formy wlewamy krem i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Zamrożone parfait wykładamy na deskę. Zdejmujemy folię i kroimy w plastry o grubości około centymetra. Podajemy ozdobione pozostałą praliną.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024