Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Potrojnie-rozowa-salatka

Potrójnie różowa sałatka

Róż razy trzy: łosoś, grejpfruty i różowy pieprz. Elegancka i lekka sałatka, doskonała na przystawkę.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 różowe grejpfruty
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
łyżka białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
łyżeczka ziarenek różowego pieprzu z zalewy
320 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
4 gałązki koperku

Opis przyrządzania:
Grejpfruty szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych skórek. Śmietanę mieszamy z winem i łyżką oliwy, solimy do smaku. Różowy pieprz odcedzamy z zalewy i osuszamy na kawałku kuchennego papieru. Dodajemy do sosu i starannie mieszamy. Na białym talerzu układamy plastry łososia, zostawiając wolny środek. W środku kładziemy cząstki grejpfrutów. Polewamy łososia sosem i ozdabiamy piórkami koperku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024