W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Portugalska zupa śliwkowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Portugalska zupa śliwkowa

Bardzo oryginalny chłodnik na ciepły jesienny dzień - kolor ma przepiękny! Podajemy z owczym serem i malutkimi chrupkimi grzankami.

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) dojrzałych czerwonych śliwek
  • średnia cebula
  • 2 spore ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet winny
  • 150 g owczego sera (najlepiej Terrincho - może być też zwarty bundz)

Portugalska zupa śliwkowa - Opis przyrządzania:

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy - cebulę w ćwiartki, czosnek wzdłuż na pół - i blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzątku na minutę. Przelewamy zimną wodą i osączamy.
Do malaksera lub blendera wrzucamy śliwki, cebulę i czosnek, dolewamy 2 szklanki zimnej wody, 2 łyżki oliwy i łyżkę octu winnego. Miksujemy na możliwie gładka zupę. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, ewentualnie jeszcze dodajemy nieco octu i miksujemy raz jeszcze, po czym przecieramy przez sitko.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby zupa była naprawdę zimna.
Tuż przed podaniem kroimy ser na cieniutkie plasterki (nożem do sera lub nożykiem do obierania warzyw).
Każdą porcję posypujemy serem, skrapiamy łyżeczką oliwy i oprószamy pieprzem z młynka, po czym podajemy - z małymi grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Portugalska zupa śliwkowa: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: