Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Portugalska-zupa-sliwkowa

Portugalska zupa śliwkowa

Bardzo oryginalny chłodnik na ciepły jesienny dzień - kolor ma przepiękny! Podajemy z owczym serem i malutkimi chrupkimi grzankami.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) dojrzałych czerwonych śliwek
średnia cebula
2 spore ząbki czosnku
oliwa z oliwek
czerwony ocet winny
150 g owczego sera (najlepiej Terrincho - może być też zwarty bundz)

Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy - cebulę w ćwiartki, czosnek wzdłuż na pół - i blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzątku na minutę. Przelewamy zimną wodą i osączamy.
Do malaksera lub blendera wrzucamy śliwki, cebulę i czosnek, dolewamy 2 szklanki zimnej wody, 2 łyżki oliwy i łyżkę octu winnego. Miksujemy na możliwie gładka zupę. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, ewentualnie jeszcze dodajemy nieco octu i miksujemy raz jeszcze, po czym przecieramy przez sitko.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby zupa była naprawdę zimna.
Tuż przed podaniem kroimy ser na cieniutkie plasterki (nożem do sera lub nożykiem do obierania warzyw).
Każdą porcję posypujemy serem, skrapiamy łyżeczką oliwy i oprószamy pieprzem z młynka, po czym podajemy - z małymi grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024