Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
Kraj pochodzenia: Portugalia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Portugalska zupa jarzynowa - Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy. Jedną kroimy w kostkę, a drugą wzdłuż na pół.
Cukinie przycinamy z obu końców, myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kostkę.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
Kapustę włoską (lub jarmuż) bardzo starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki (takie, żeby się na łyżce zmieściły).
W sporym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, marchewkę w kostkach i cukinię. Smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zaczną mięknąć.
Wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy.
Wrzucamy ziemniaki i marchewkę przekrojoną na pół. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez jakiś kwadrans.
Teraz wrzucamy kapustę lub jarmuż i gotujemy pod przykryciem jeszcze z 10 minut.
Łyżką cedzakową odławiamy z zupy tyle ziemniaków, ile nam się uda oraz marchewkę w połówkach. Rozgniatamy te warzywa widelcem na w miarę jednolitą masę i wrzucamy z powrotem do zupy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wrzątku.
Sprawdzamy zupę pod kątem soli i pieprzu, doprawiamy, jeśli trzeba.
Zupę podajemy gorącą, ale nie wrzącą. Każdą porcję polewamy dodatkowo dobrą oliwą i podajemy z grubo krojonym świeżym wiejskim chlebem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Portugalska zupa jarzynowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |