W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Portugalska zupa jarzynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Portugalska zupa jarzynowa

Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 spore marchewki
  • 250 g (1/4 kg) cukinii
  • 750 g (3/4 kg) ziemniaków
  • 4 duże liście włoskiej kapusty lub jarmużu (który jest szczególnie ceniony w Portugalii)
  • oliwa z oliwek

Portugalska zupa jarzynowa - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i drobno siekamy.
Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy. Jedną kroimy w kostkę, a drugą wzdłuż na pół.
Cukinie przycinamy z obu końców, myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kostkę.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
Kapustę włoską (lub jarmuż) bardzo starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki (takie, żeby się na łyżce zmieściły).
W sporym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, marchewkę w kostkach i cukinię. Smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zaczną mięknąć.
Wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy.
Wrzucamy ziemniaki i marchewkę przekrojoną na pół. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez jakiś kwadrans.
Teraz wrzucamy kapustę lub jarmuż i gotujemy pod przykryciem jeszcze z 10 minut.
Łyżką cedzakową odławiamy z zupy tyle ziemniaków, ile nam się uda oraz marchewkę w połówkach. Rozgniatamy te warzywa widelcem na w miarę jednolitą masę i wrzucamy z powrotem do zupy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wrzątku.
Sprawdzamy zupę pod kątem soli i pieprzu, doprawiamy, jeśli trzeba.
Zupę podajemy gorącą, ale nie wrzącą. Każdą porcję polewamy dodatkowo dobrą oliwą i podajemy z grubo krojonym świeżym wiejskim chlebem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Portugalska zupa jarzynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Portugalska zupa jarzynowa przepisy:

  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Francuska zupa z bazylią
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
  • Bliskowschodnia zupa z bobu
    Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
  • Czeska zupa ziemniaczana Czeska zupa ziemniaczana
    Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
  • Ekspresowa zupa jarzynowa
    Łatwa i smaczna, pełna warzyw zupa na każdą porę roku. Szczególnie polecam ją dzieciom, które mogą zrobić ją zupełnie same.


Podziel się linkiem:




Komentarze: