Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Portugalska-zupa-jarzynowa

Portugalska zupa jarzynowa

Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cebule
2 spore marchewki
250 g (1/4 kg) cukinii
750 g (3/4 kg) ziemniaków
4 duże liście włoskiej kapusty lub jarmużu (który jest szczególnie ceniony w Portugalii)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy. Jedną kroimy w kostkę, a drugą wzdłuż na pół.
Cukinie przycinamy z obu końców, myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kostkę.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
Kapustę włoską (lub jarmuż) bardzo starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki (takie, żeby się na łyżce zmieściły).
W sporym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, marchewkę w kostkach i cukinię. Smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zaczną mięknąć.
Wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy.
Wrzucamy ziemniaki i marchewkę przekrojoną na pół. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez jakiś kwadrans.
Teraz wrzucamy kapustę lub jarmuż i gotujemy pod przykryciem jeszcze z 10 minut.
Łyżką cedzakową odławiamy z zupy tyle ziemniaków, ile nam się uda oraz marchewkę w połówkach. Rozgniatamy te warzywa widelcem na w miarę jednolitą masę i wrzucamy z powrotem do zupy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wrzątku.
Sprawdzamy zupę pod kątem soli i pieprzu, doprawiamy, jeśli trzeba.
Zupę podajemy gorącą, ale nie wrzącą. Każdą porcję polewamy dodatkowo dobrą oliwą i podajemy z grubo krojonym świeżym wiejskim chlebem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024