W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Poncz egzotyczny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Poncz egzotyczny

Naprawdę ożywczy, znakomity na duże przyjęcia koktajl. Trzeba go zrobić wcześniej (bardzo wygodnie) i do chwili podania trzymać w lodówce. Ładnie wygląda w szklanych wysokich dzbankach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki (1/2 litra) nektaru z egzotycznych owoców (z kartonu)
  • 2 szklanki (1/2 litra) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 szklanki (1/2 litra) białego rumu
  • 1/2 szklanki (125 ml) likieru Grand Marnier
  • 4 owoce marakui
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3 pomarańcze (najlepiej czerwone)
  • 3 limetki
  • dużo lodu

Poncz egzotyczny - Opis przyrządzania:

Mieszamy razem nektar, sok, rum i Grand Marnier. Owoce marakui myjemy i kroimy na pół. Łyżeczką wydłubujemy środek (razem z nasionkami) i dodajemy do koktajlu. Wsypujemy też cukier waniliowy, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Pomarańcze i limetki szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Koktajl przelewamy przez sitko, dobrze odciskając pestki marakui. Mieszamy koktajl z owocami i podajemy z lodem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Poncz egzotyczny: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: