Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poncz-egzotyczny

Poncz egzotyczny

Naprawdę ożywczy, znakomity na duże przyjęcia koktajl. Trzeba go zrobić wcześniej (bardzo wygodnie) i do chwili podania trzymać w lodówce. Ładnie wygląda w szklanych wysokich dzbankach.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki (1/2 litra) nektaru z egzotycznych owoców (z kartonu)
2 szklanki (1/2 litra) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 szklanki (1/2 litra) białego rumu
1/2 szklanki (125 ml) likieru Grand Marnier
4 owoce marakui
2 torebki cukru waniliowego
3 pomarańcze (najlepiej czerwone)
3 limetki
dużo lodu

Opis przyrządzania:
Mieszamy razem nektar, sok, rum i Grand Marnier. Owoce marakui myjemy i kroimy na pół. Łyżeczką wydłubujemy środek (razem z nasionkami) i dodajemy do koktajlu. Wsypujemy też cukier waniliowy, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Pomarańcze i limetki szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Koktajl przelewamy przez sitko, dobrze odciskając pestki marakui. Mieszamy koktajl z owocami i podajemy z lodem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024