W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory z żółtym serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pomidory z żółtym serem

Lekkie i bezmięsne danie na kolację - na przykład z sałatą i czosnkową bagietką.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • czubata łyżka + łyżeczka mąki
  • 2/3 szklanki pełnego mleka
  • 100 g startego ementalera
  • kilka ładnych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml wywaru warzywnego (lub rosołu)

Pomidory z żółtym serem - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ucieramy na gładką masę jajka, czubatą łyżkę mąki i mleko. Dodajemy ementaler i doprawiamy solą i pieprzem.
Kilka pomidorów - trudno dokładnie powiedzieć, ile, gdyż zależy to od ich wielkości, kształtu i ilości pestek - myjemy. Pomidorom odcinamy "czapeczki", a środek wydrążamy.
Pestki wraz z sokiem mieszamy z łyżeczką mąki, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i wywar z warzyw (lub rosół). Lekko solimy i wlewamy do żaroodpornego naczynia.
Utartą dobrze masą serową napełniamy wydrążone pomidory i nakładamy "czapeczki". Pomidory ustawiamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory z żółtym serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pomidory z żółtym serem przepisy:

  • Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów
    Rzeczywiście zabawne "paczuszki" z suszonych pomidorów z tuńczykiem i cytryną. Dobra pogryzka do wina.
  • Papryka faszerowana dorszem
    Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.
  • Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami
    Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.
  • Tarte Tatin z pomidorami
    Bardzo fajna tarta - wariacja na temat słynnej jabłkowej tarty z Normandii. Pomidory to w końcu owoce, czyż nie? Czarnuszka w cieście nadaje mu miły, wytrawny smak.
  • Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie)
    Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.




Podziel się linkiem:


Komentarze: