Lekkie i bezmięsne danie na kolację - na przykład z sałatą i czosnkową bagietką.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pomidory z żółtym serem - Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ucieramy na gładką masę jajka, czubatą łyżkę mąki i mleko. Dodajemy ementaler i doprawiamy solą i pieprzem.
Kilka pomidorów - trudno dokładnie powiedzieć, ile, gdyż zależy to od ich wielkości, kształtu i ilości pestek - myjemy. Pomidorom odcinamy "czapeczki", a środek wydrążamy.
Pestki wraz z sokiem mieszamy z łyżeczką mąki, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i wywar z warzyw (lub rosół). Lekko solimy i wlewamy do żaroodpornego naczynia.
Utartą dobrze masą serową napełniamy wydrążone pomidory i nakładamy "czapeczki". Pomidory ustawiamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.
Podajemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pomidory z żółtym serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |