Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-z-zoltym-serem

Pomidory z żółtym serem

Lekkie i bezmięsne danie na kolację - na przykład z sałatą i czosnkową bagietką.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
czubata łyżka + łyżeczka mąki
2/3 szklanki pełnego mleka
100 g startego ementalera
kilka ładnych pomidorów
oliwa z oliwek
100 ml wywaru warzywnego (lub rosołu)

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ucieramy na gładką masę jajka, czubatą łyżkę mąki i mleko. Dodajemy ementaler i doprawiamy solą i pieprzem.
Kilka pomidorów - trudno dokładnie powiedzieć, ile, gdyż zależy to od ich wielkości, kształtu i ilości pestek - myjemy. Pomidorom odcinamy "czapeczki", a środek wydrążamy.
Pestki wraz z sokiem mieszamy z łyżeczką mąki, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i wywar z warzyw (lub rosół). Lekko solimy i wlewamy do żaroodpornego naczynia.
Utartą dobrze masą serową napełniamy wydrążone pomidory i nakładamy "czapeczki". Pomidory ustawiamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024