W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym

Nieskomplikowana sałatka ze słodko-kwaśnym sosem - pomidory i cytryna świetnie do siebie pasują - doskonała jako dodatek do kolacyjnej wędliny czy sera, szczególnie dobra z kawałkiem twarogu polanym dobrą oliwą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore pomidory
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • łyżka jasnego płynnego miodu
  • 2 gałązki natki pietruszki

Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym - Opis przyrządzania:

Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na cienkie, zgrabne plastry i układamy na półmisku.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, żeby wyszła łyżeczka, sok wyciskamy.
Mieszamy razem skórkę, 2 łyżki soku, 2 łyżki oliwy i miód na gładki sos. doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Pomidory posypujemy natką, polewamy sosem i podajemy na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym przepisy:

  • Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym
    Pyszna letnia sałatka na kolację w ciepły wieczór. Jeśli podamy do niej czosnkową bagietkę i może jeszcze krążek koziego camemberta, to możemy nawet zaprosić gości (niech przyniosą wino).
  • Pieczarki w oliwie po grecku
    Choć pieczarki są "po grecku", to pojawiają się raczej na półmisku francuskich przystawek. Delikatne i łagodne w smaku, dobrze się komponują z ostrzejszymi hors d'oeuvres, takimi jak tapenade czy jajka z anchois.
  • Pomidory wolniutko pieczone
    Wolno pieczone pomidory koncentrują w sobie słodycz i smak. Pomidorki takie możemy jeść na gorąco, ciepło lub zimno; jako dodatek do mięsa lub (jeszcze lepiej) białej ryby, jako przystawkę (np. na grzance) lub jako małą przekąskę - z miseczką zimnego, osolonego jogurtu.
  • Sałatka z pieczonej papryki z pomidorami
    Klasyczna kombinacja z krajów Maghrebu.
  • Turecka sałatka z pomidorów z papryką Turecka sałatka z pomidorów z papryką
    Sałatka, bez której trudno wyobrazić sobie zestaw tureckich przystawek. Prosta, znakomita, opiera się na jakości składników. Symbol wakacji spędzanych na południu Europy. Cudo.


Podziel się linkiem:




Komentarze:

Natalia Korcelli, 2012-06-25 14:01:02
Mmmm, bardzo pyszne!!!
Moja ocena: 5