Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-w-sosie-musztardowo-smietanowym
Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym
Pyszna letnia sałatka na kolację w ciepły wieczór. Jeśli podamy do niej czosnkową bagietkę i może jeszcze krążek koziego camemberta, to możemy nawet zaprosić gości (niech przyniosą wino).
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 dojrzałe pomidory
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek
sok z cytryny
łyżka gruboziarnistej musztardy
2 łyżki siekanego koperku
Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie w cienkie plasterki i układamy ładnie na dużym talerzu. Lekko solimy. Śmietanę mieszamy z łyżką oliwy, łyżką soku z cytryny i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polewamy pomidory i posypujemy koperkiem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024