Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-w-sosie-musztardowo-smietanowym

Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym

Pyszna letnia sałatka na kolację w ciepły wieczór. Jeśli podamy do niej czosnkową bagietkę i może jeszcze krążek koziego camemberta, to możemy nawet zaprosić gości (niech przyniosą wino).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe pomidory
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek
sok z cytryny
łyżka gruboziarnistej musztardy
2 łyżki siekanego koperku

Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie w cienkie plasterki i układamy ładnie na dużym talerzu. Lekko solimy. Śmietanę mieszamy z łyżką oliwy, łyżką soku z cytryny i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polewamy pomidory i posypujemy koperkiem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024