W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory smażone w cieście

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Pomidory smażone w cieście

Wprawdzie przepis jest amerykański, ale u mnie w domu, nie mającym z Ameryką nic wspólnego, takie pomidory smażyła mama na jesienny obiad lub kolację. Kwaśna śmietana topi się na gorących placuszkach i razem z sokiem z pomidorów tworzy pyszny sosik.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomidory
  • jajka
  • mleko
  • mÄ…ka
  • olej z orzeszków ziemnych
  • kwaÅ›na Å›mietana

Pomidory smażone w cieście - Opis przyrządzania:

4 twarde pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Jedno jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka i stopniowo dodajemy 100 g mąki, cały czas mieszając, aż powstanie gęste ciasto (trochę gęstsze, niż na naleśniki). Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia (można też do tego celu użyć frytownicy). Plastry pomidorów zanurzamy w cieście i smażymy na rumiano. Podajemy prosto z patelni, z gęstą kwaśną śmietaną i dużą ilością grubo zmielonego pieprzu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory smażone w cieście: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: