W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory smażone w cieście

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pomidory smażone w cieście

Wprawdzie przepis jest amerykański, ale u mnie w domu, nie mającym z Ameryką nic wspólnego, takie pomidory smażyła mama na jesienny obiad lub kolację. Kwaśna śmietana topi się na gorących placuszkach i razem z sokiem z pomidorów tworzy pyszny sosik.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomidory
  • jajka
  • mleko
  • mąka
  • olej z orzeszków ziemnych
  • kwaśna śmietana

Pomidory smażone w cieście - Opis przyrządzania:

4 twarde pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Jedno jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka i stopniowo dodajemy 100 g mąki, cały czas mieszając, aż powstanie gęste ciasto (trochę gęstsze, niż na naleśniki). Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia (można też do tego celu użyć frytownicy). Plastry pomidorów zanurzamy w cieście i smażymy na rumiano. Podajemy prosto z patelni, z gęstą kwaśną śmietaną i dużą ilością grubo zmielonego pieprzu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory smażone w cieście: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pomidory smażone w cieście przepisy:

  • Ciasto francuskie z pomidorami
    Prosta tarta, w której najjaśniejszym światłem świecą pomidory - muszą więc być naprawdę dobre.
  • Fajitas Fajitas
    Świetne rodzinne danie: stawiamy na stole mięso usmażone z papryką, miseczki z kwaśną śmietaną, guacamole, salsą i tartym cheddarem i stos ciepłych tortilli. Każdy nakłada sobie na placek co chce, po czym zwija wszystko w rulon i próbuje zjeść tak, żeby jak najmniej nadzienia wyleciało na talerz (co rzadko się udaje).
  • Tofu smażone z pomidorami
    No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...
  • Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów
    Rzeczywiście zabawne "paczuszki" z suszonych pomidorów z tuńczykiem i cytryną. Dobra pogryzka do wina.
  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: