Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-smazone-w-ciescie

Pomidory smażone w cieście

Wprawdzie przepis jest amerykański, ale u mnie w domu, nie mającym z Ameryką nic wspólnego, takie pomidory smażyła mama na jesienny obiad lub kolację. Kwaśna śmietana topi się na gorących placuszkach i razem z sokiem z pomidorów tworzy pyszny sosik.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomidory
jajka
mleko
mąka
olej z orzeszków ziemnych
kwaśna śmietana

Opis przyrządzania:
4 twarde pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Jedno jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka i stopniowo dodajemy 100 g mąki, cały czas mieszając, aż powstanie gęste ciasto (trochę gęstsze, niż na naleśniki). Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia (można też do tego celu użyć frytownicy). Plastry pomidorów zanurzamy w cieście i smażymy na rumiano. Podajemy prosto z patelni, z gęstą kwaśną śmietaną i dużą ilością grubo zmielonego pieprzu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024