Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-nadziewane-omletem

Pomidory nadziewane omletem

Smaczne i lekkie danie, które może wystąpić w roli przystawki (z czosnkową grzanką), dodatku (do mięsa z grilla), dania kolacyjnego ( z sałatą) lub nawet głównego dania - wówczas podajemy po 2 pomidory na głowę i jakieś węglowodany, np. ryż lub kuskus.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe ale twarde pomidory
4 jajka
2 łyżki kremowej śmietanki
łyżka siekanego szczypiorku
łyżka siekanej bazylii
łyżka siekanego koperku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomidory myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górną część i odkładamy na bok. Małą łyżeczką wybieramy pestki, starając się nie przebić miąższu. Pomidory stawiamy do góry nogami na czystej ściereczce - po to, by wyciekł nadmiar soku. Jajka wbijamy do miseczki, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła i roztrzepujemy na jednolitą masę. Żaroodporną formę smarujemy oliwą. Ustawiamy w formie pomidory i napełniamy masą omletową. Przykrywamy odłożonymi "czapeczkami" i polewamy każdy pomidor odrobiną oliwy. Wstawiamy pomidory do piekarnika na 15-20 minut - jajka powinny się ściąć, ale być jeszcze miękkie. Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024