Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-nadziewane-omletem
Pomidory nadziewane omletem
Smaczne i lekkie danie, które może wystąpić w roli przystawki (z czosnkową grzanką), dodatku (do mięsa z grilla), dania kolacyjnego ( z sałatą) lub nawet głównego dania - wówczas podajemy po 2 pomidory na głowę i jakieś węglowodany, np. ryż lub kuskus.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 dojrzałe ale twarde pomidory
4 jajka
2 łyżki kremowej śmietanki
łyżka siekanego szczypiorku
łyżka siekanej bazylii
łyżka siekanego koperku
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomidory myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górną część i odkładamy na bok. Małą łyżeczką wybieramy pestki, starając się nie przebić miąższu. Pomidory stawiamy do góry nogami na czystej ściereczce - po to, by wyciekł nadmiar soku. Jajka wbijamy do miseczki, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła i roztrzepujemy na jednolitą masę. Żaroodporną formę smarujemy oliwą. Ustawiamy w formie pomidory i napełniamy masą omletową. Przykrywamy odłożonymi "czapeczkami" i polewamy każdy pomidor odrobiną oliwy. Wstawiamy pomidory do piekarnika na 15-20 minut - jajka powinny się ściąć, ale być jeszcze miękkie. Podajemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024