Prawdziwie staropolski przepis autorstwa pani Stefanii Przypkowskiej, pochodzący z książki "Łyżka za cholewą, a widelec na stole". Idealna zupa na obiad w mroźną niedzielę.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polska zupa cebulowa przypkowska - Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplastry.
Na dużej patelni roztapiamy połowę masła, a kiedy będzie gorące, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoto, co i rusz mieszając. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka.
Na patelni - nie trzeba jej myć - roztapiamy pozostałe masło i przysmażamy na rumiano kromki razowego chleba. Przekładamy do garnka z cebulą i dodajemy goździki.
Dolewamy rosół, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka, a chleb się rozgotuje.
Zupę przecieramy przez gęste sito, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Doprawiamy gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Zupa powinna mieć słodkawy i korzenny smak - że się tak wyrażę, staropolski.
Podajemy z grzankami lub słonymi kruchymi ciasteczkami posypanymi kminkiem lub czarnuszką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Polska zupa cebulowa przypkowska: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | Wrzesień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |