Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polska-zupa-cebulowa-przypkowska
Polska zupa cebulowa przypkowska
Prawdziwie staropolski przepis autorstwa pani Stefanii Przypkowskiej, pochodzący z książki "Łyżka za cholewą, a widelec na stole". Idealna zupa na obiad w mroźną niedzielę.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
6 dużych słodkich cebul
50g masła
6 kromek żytniego razowego chleba
2 goździki
6 szklanek (półtora litra) dobrego domowego rosołu wołowego
gałka muszkatołowa
mielony imbir
Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplastry.
Na dużej patelni roztapiamy połowę masła, a kiedy będzie gorące, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoto, co i rusz mieszając. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka.
Na patelni - nie trzeba jej myć - roztapiamy pozostałe masło i przysmażamy na rumiano kromki razowego chleba. Przekładamy do garnka z cebulą i dodajemy goździki.
Dolewamy rosół, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka, a chleb się rozgotuje.
Zupę przecieramy przez gęste sito, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Doprawiamy gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Zupa powinna mieć słodkawy i korzenny smak - że się tak wyrażę, staropolski.
Podajemy z grzankami lub słonymi kruchymi ciasteczkami posypanymi kminkiem lub czarnuszką.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024