W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polewa czekoladowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Polewa czekoladowa

Łatwa polewa, w której rodzaj czekolady można zmieniać dowolnie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na dużą blachę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 ml śmietanki kremowej
  • 200 g czekolady

Polewa czekoladowa - Opis przyrządzania:

Do rondelka wlewamy kremówkę. Zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Wrzucamy połamaną w kawałki czekoladę - gorzką, deserową, mleczną lub białą. Odstawiamy na 5 minut. Kiedy czekolada będzie już miękka, mieszamy polewę trzepaczką, aż będzie zupełnie jednolita, gładka i lśniąca. Smarujemy ciasto ciepłą jeszcze polewą i zostawiamy do zastygnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Polewa czekoladowa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Polewa czekoladowa przepisy:

  • Mazurek kajmakowy na bogato
    Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.
  • Sos czekoladowy do deserów
    Ciemny sos z gorzkiej czekolady, podawany na ciepło do lodów, budyniu, gruszek Piękna Helena i innych deserów.
  • Bardzo czekoladowy mus
    Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
  • Lukier czekoladowy
    Moja Mama tym lukrem polewa swój torcik pischinger (patrz przepis), ale dobry jest i w innych warunkach: można nim posmarować makowiec, ciasto czekoladowe, ciasto piaskowo-orzechowe...




Podziel się linkiem:


Komentarze: