W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki wieprzowe z kolendrą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki wieprzowe z kolendrą

Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g wieprzowej polędwiczki
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • listki kolendry do przybrania

Polędwiczki wieprzowe z kolendrą - Opis przyrządzania:

Mięso obieramy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien. Płuczemy i osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy.
Ziarna kolendry wsypujemy do moździerza i rozcieramy, ale nie na zupełny proszek. Mięso obtaczamy w potłuczonych ziarnach kolendry i lekko dociskamy ręką.
Na sporej patelni roztapiamy masło. Na gorące wkładamy polędwiczkę i osmażamy ją na rumiano ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już rumiane, wlewamy wino i tyle samo wody. Zagotowujemy i patelnię przykrywamy. dusimy mięso przez 10 minut, jeśli polędwiczka jest dość cienka, a trochę dłużej, jeśli gruba. Wlewamy śmietankę i dusimy mięso jeszcze przez 5 minut - na średnim ogniu, obracając polędwiczkę w sosie kilka razy.
Mięso wyjmujemy na deskę, przykrywamy folią i trzymamy w cieple przez co najmniej 5 minut. W tym czasie gotujemy jeszcze sos, aż zgęstnieje. "Odpoczęte" mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy plastry mięsa na ogrzanych talerzach i polewamy sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe z kolendrą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Polędwiczki wieprzowe z kolendrą przepisy:

  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.
  • Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami
    Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.
  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!
  • Polędwiczki z suszonymi śliwkami i roquefortem
    Zimowe danie nie na każdy kulinarny gust - są jednak tacy, którzy za lekko przydymiony słodko-słony smak śliwek z niebieskim serem oddaliby królestwo (gdyby je mieli).




Podziel się linkiem:


Komentarze: