Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe z kolendrą - Opis przyrządzania:
Mięso obieramy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien. Płuczemy i osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy.
Ziarna kolendry wsypujemy do moździerza i rozcieramy, ale nie na zupełny proszek. Mięso obtaczamy w potłuczonych ziarnach kolendry i lekko dociskamy ręką.
Na sporej patelni roztapiamy masło. Na gorące wkładamy polędwiczkę i osmażamy ją na rumiano ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już rumiane, wlewamy wino i tyle samo wody. Zagotowujemy i patelnię przykrywamy. dusimy mięso przez 10 minut, jeśli polędwiczka jest dość cienka, a trochę dłużej, jeśli gruba. Wlewamy śmietankę i dusimy mięso jeszcze przez 5 minut - na średnim ogniu, obracając polędwiczkę w sosie kilka razy.
Mięso wyjmujemy na deskę, przykrywamy folią i trzymamy w cieple przez co najmniej 5 minut. W tym czasie gotujemy jeszcze sos, aż zgęstnieje. "Odpoczęte" mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy plastry mięsa na ogrzanych talerzach i polewamy sosem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe z kolendrą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |