Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-wieprzowe-z-kolendra

Polędwiczki wieprzowe z kolendrą

Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g wieprzowej polędwiczki
łyżka ziaren kolendry
łyżka masła
50 ml białego wytrawnego wina
100 ml kremowej śmietanki
listki kolendry do przybrania

Opis przyrządzania:
Mięso obieramy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien. Płuczemy i osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy.
Ziarna kolendry wsypujemy do moździerza i rozcieramy, ale nie na zupełny proszek. Mięso obtaczamy w potłuczonych ziarnach kolendry i lekko dociskamy ręką.
Na sporej patelni roztapiamy masło. Na gorące wkładamy polędwiczkę i osmażamy ją na rumiano ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już rumiane, wlewamy wino i tyle samo wody. Zagotowujemy i patelnię przykrywamy. dusimy mięso przez 10 minut, jeśli polędwiczka jest dość cienka, a trochę dłużej, jeśli gruba. Wlewamy śmietankę i dusimy mięso jeszcze przez 5 minut - na średnim ogniu, obracając polędwiczkę w sosie kilka razy.
Mięso wyjmujemy na deskę, przykrywamy folią i trzymamy w cieple przez co najmniej 5 minut. W tym czasie gotujemy jeszcze sos, aż zgęstnieje. "Odpoczęte" mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy plastry mięsa na ogrzanych talerzach i polewamy sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024