Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-wieprzowe-z-kolendra
Polędwiczki wieprzowe z kolendrą
Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
600 g wieprzowej polędwiczki
łyżka ziaren kolendry
łyżka masła
50 ml białego wytrawnego wina
100 ml kremowej śmietanki
listki kolendry do przybrania
Opis przyrządzania:
Mięso obieramy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien. Płuczemy i osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy.
Ziarna kolendry wsypujemy do moździerza i rozcieramy, ale nie na zupełny proszek. Mięso obtaczamy w potłuczonych ziarnach kolendry i lekko dociskamy ręką.
Na sporej patelni roztapiamy masło. Na gorące wkładamy polędwiczkę i osmażamy ją na rumiano ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już rumiane, wlewamy wino i tyle samo wody. Zagotowujemy i patelnię przykrywamy. dusimy mięso przez 10 minut, jeśli polędwiczka jest dość cienka, a trochę dłużej, jeśli gruba. Wlewamy śmietankę i dusimy mięso jeszcze przez 5 minut - na średnim ogniu, obracając polędwiczkę w sosie kilka razy.
Mięso wyjmujemy na deskę, przykrywamy folią i trzymamy w cieple przez co najmniej 5 minut. W tym czasie gotujemy jeszcze sos, aż zgęstnieje. "Odpoczęte" mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy plastry mięsa na ogrzanych talerzach i polewamy sosem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024